Ontmoetingsplekken werken samen in Noordoost

Wethouder Kees Diepeveen ontvangt zondag 7 mei de eerste gezamenlijke activiteitenagenda van verschillende bewonersinitiatieven in Noordoost. Zo kunnen (oudere) wijkbewoners beter zien aan welke activiteiten zij kunnen deelnemen. Onder het motto ‘Samen Thuis in de Wijk’ zijn wijkbewoners zelf gaan samenwerken.

Datum:                  Zondag 7 mei
Plaats:                   Verenigingsgebouw Ons Buiten, Pal Maleterstraat 64
Tijd:                      15.30 uur (inloop 15.00 uur)

Het betekent dat wijkbewoners die activiteiten in ontmoetingsplekken organiseren, met elkaar samenwerken. Zijn er in een wijk bijvoorbeeld twee eetclubs, dan kunnen zij de dagen op elkaar afstemmen. Door hun activiteiten niet op dezelfde dag te doen, krijgen zij meer deelnemers én voor wijkbewoners zijn er op meer dagen mogelijkheden om samen te eten. En als bewoners een koffieochtend willen organiseren, kunnen zij dat doen op een dag dat er niet nog zo’n activiteit in de wijk is.
In de wijk Noordoost zijn ontmoetingsplekken als eerste een samenwerking aangegaan. Het gaat om De Leeuw, Griftsteede, Pauluskerk, Tuindorpkerk, Nieuws Bleyenburg, Ons Buiten, De Driehoek, De Pionier en Tuindorp-Oost. Het plaatsen van alle activiteiten in een gezamenlijke agenda voor de buurt, is de eerste maar belangrijke stap. Hiermee hebben (oudere) wijkbewoners in Noordoost een compleet beeld van wat er in hun wijk te doen is. Het gaat om activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Voor ouderen is het essentieel om actief blijven in de wijk. Als gevolg van veranderingen in de zorg wonen mensen langer thuis. Contacten (onder)houden kan eenzaamheid tegengaan. In veel wijken is al een Huiskamer van de Wijk waar mensen kunnen binnenlopen voor een kop koffie. Maar zij kunnen ook deelnemen aan allerlei activiteiten die veelal door bewoners zelf zijn ontwikkeld. ‘Samen Thuis in de Wijk’ komt hier uit voort. Dergelijke samenwerkingen komen ook in de wijken Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern.

De organisaties die het initiatief namen voor Huiskamer van de Wijk (AxionContinu, Careyn, Doenja Dienstverlening, De Rijnhoven, U-centraal  en Welzaam) zijn erg verheugd dat wijkbewoners de regie nemen.